9

Valtion budjetista tehdyistä ostoista yhdeksän prosenttia on teiden ja moottoriteiden rakentamista. Kahdeksan prosenttia menee kiinteistöjen vuokraukseen ja hallintaan, seitsemän rakennetekniseen palveluun ja toiset seitsemän rautateiden ja metrolinjojen rakentamiseen.

Suureksi kulueräksi usein mielletty ohjelmistojen suunnittelu ja valmistus ei siis seitsemällä prosentillaan haukkaakaan verorahoista leijonan osaa, vaan ylivoimaisesti eniten yhteisiä varojamme käytetään rakennettuun ympäristöön. Yhteensä rakentamiseen ja kiinteistöalan toiminnan osuus julkisten varojen käytöstä on noin kolmannes.

Sitä, mitä ja mistä valtion organisaatiot erilaisia tuotteita ja palveluita hankkivat, voi selvittää www.tutkihankintoja.fi-palvelusta. Palvelu avaa näkymän valtion hankintoihin ja lisää rahankäytön avoimuutta ja läpinäkyvyyttä. Hauista näkee, mikä organisaatio ostot on tehnyt, keneltä tuotteita ja palveluja on hankittu, ja milloin nämä hankinnat on tehty. Tietoja on avattu ostolaskutasolle saakka.

Budjettivaltion ostot toimialoittain (Huom! Klikkaa kuva isommaksi)

 

Budjettivaltion ostot toimialojen pääluokittain (Huom! Klikkaa kuva isommaksi)

 

 

 

 

 

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Tietoa kirjoittajasta:
Tietokiri-sivustolla Viikon lukua päivittää moni eri henkilö eri organisaatioista. Haluatko tarjota mielenkiintoisia lukuja tälle palstalle? Ota yhteyttä osoitteeseen analysointipalvelu ( at ) valtiokonttori.fi.