80 %

Viikon luku: 80 % julkishallinnon tiedosta paikkatietoa

Kaikesta julkishallinnon tuottamasta tiedosta 80 % on paikkatietoa

Paikkatieto on tietoa, johon liittyy sijainti. Viittaus sijaintiin voi olla esimerkiksi paikannimi, koordinaattitieto tai osoite.

On arvioitu, että vähintään 80 % kaikesta julkishallinnon tuottamasta tiedosta on paikkatietoa. Paikkatiedoilla ja tiedolla johtamisella on tämänkin luvun valossa voimakas yhteys!

Suomen paikkatietovaranto koostuu esimerkiksi tieverkostosta, rakennustiedoista, maanpeitettä ja vesistöä kuvaavista paikkatiedoista. Näiden tietojen perusteella tuotetaan usein karttaesityksiä, jotka ovat meille luontaisin tapa esittää paikkatietoja.

Rakennettua tai luonnonympäristöä kuvaavien tietojen lisäksi myös muu paikkaan sidottu tieto, kuten asemakaavat tai luonnonsuojelualueen rajat, ovat paikkatietoa, vaikka niillä ei olisikaan fyysistä ilmentymää.

Kaavoitusta tai päätöstä luonnonsuojelualueen perustamisesta ei voida tehdä ilman ajantasaista paikkatietoa. Kaavoitus ja luonnonsuojelualueet taas ohjaavat muuta päätöksentekoa: voidaanko alueelle esimerkiksi rakentaa.

Yhdistämällä paikkatietoon tilastotietoja, päästään tarkastelemaan tietyn ilmiön alueellista jakautumista. Paikkatietojen avulla voidaan kohdentaa ennakoivasti erilaisia palveluita. Yhdistämällä väestötietoja ja -ennusteita paikkatietoon, nähdään minne ja milloin kannattaa perustaa päiväkoti, jotta sen käyttöaste ja saavutettavuus lapsiperheille olisi mahdollisimman hyvä.

Lue lisää paikkatietojen kehittämishankkeesta blogista

Case -kuvauksesta löydät vinkit karttojen hyödyntämiseen tiedon visualisoinnissa!

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Avainsanat: ,

Tietoa kirjoittajasta:
Tietokiri-sivustolla Viikon lukua päivittää moni eri henkilö eri organisaatioista. Haluatko tarjota mielenkiintoisia lukuja tälle palstalle? Ota yhteyttä osoitteeseen analysointipalvelu ( at ) valtiokonttori.fi.