400

400 tieteellistä julkaisua.

Viikon luku kertoo Laserkeilauksen huippuyksikön julkaisemien tieteellisten julkaisujen määrän: yli 400 julkaisua vuosina 2014–2019.

Laserkeilaus on tekniikka, joka tuottaa tarkkaa kolmiulotteista tietoa maanpinnasta ‒ sen muodoista sekä sen päällä olevista kohteista. Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskuksen (FGI) johtama Laserkeilauksen huippuyksikkö toimi vuosina 2014–2019. Sen tavoitteena oli muun muassa luoda uusia avauksia laserkeilauksen alalla.

Laserkeilauksen huippuyksikön tieteelliset saavutukset ovat tuottaneet paljon hyvää, ja sen kaupalliset ja yhteiskunnalliset vaikutukset kantavat kauas. Huippuyksikkö kehitti etenkin metsätalouteen ja rakennettuun ympäristöön liittyviä innovaatioita.

Huippuyksikössä olivat mukana lisäksi Helsingin ja Oulun yliopistot sekä Aalto-yliopisto. Suomen Akatemian rahoittama huippuyksikkö koulutti 30 uutta professoria 12 eri yliopistoon tai tutkimuslaitokseen, 24 tohtoria ja saman verran maistereita.

Tiedettä ja taidetta

Huippuyksikkö ehti toimia myös taiteen ja kulttuurin saralla, ja sen tutkimuksen tiimoilta julkaistiin yksi musiikkivideokin.

Metsätieteiden tohtori Samuli Junttila viestii ilmastonmuutokseen liittyvästä tutkimuksestaan räpin avulla kappaleella Idän Proffa – Keilaa puita feat. Linda Ilves. Video toi voiton Science-tiedelehden järjestämästä Dance your Ph.D. -kilpailusta ensimmäistä kertaa Suomeen.

Huippuyksikön toiminnan aikana on tehty runsaasti muutakin kulttuuri- ja taideyhteistyötä. Aalto-yliopiston ja Paikkatietokeskuksen MeMo-tutkimusryhmä on luonut Ylen urheilutoimitukselle 3D-mallit Lahden perinteisiltä hiihtoreiteiltä, tehnyt Svenska Ylen kanssa Helsingin Juhlaviikoille Lapinlahden sairaalaan sijoittuvan maailman ensimmäisen virtuaalikuunnelman, rikastuttanut näyttelyitä ja teatteria lisätyllä todellisuudella ja ollut useasti mukana lasten taidefestivaali Kutituksessa. Aalto-yliopisto on myös mallintanut Espoon kulttuurikeskuksen taideinstallaatioiden rakentamisen helpottamiseksi sekä 3D-mallintanut useita muita kulttuurikohteita.

Lue lisää uutisesta sekä laserkeilaustutkimuksen saavutuksista ja mahdollisuuksista huippuyksikön sivuilta.

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Tietoa kirjoittajasta:
Tietokiri-sivustolla Viikon lukua päivittää moni eri henkilö eri organisaatioista. Haluatko tarjota mielenkiintoisia lukuja tälle palstalle? Ota yhteyttä osoitteeseen analysointipalvelu ( at ) valtiokonttori.fi.

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

captcha