17 miljoonaa

17 miljoonaa

Tiedon avoimuus on tiedolla johtamisen edellytys

17 miljoonaa. Niin monta tiedostoa avointa maastotietoa on ladattu Maanmittauslaitoksen avoimien aineistojen latauspalvelusta sen jälkeen, kun maastotiedot avattiin vappuna 2012. Siitä lähtien karttoja, ilmakuvia ja muita maastotietoja on voinut vapaasti hyödyntää digitaalisissa sovelluksissa, palveluissa ja tuotteissa. Myöhemmin avattiin myös kiinteistöjen rajat ja kauppahintatilastot.

Avoimen datan periaatteita ovat

  • julkisuus
  • koneluettavuus
  • lisensointi
  • maksuttomuus

Maanmittauslaitoksen avoin data ei sisällä henkilötietoja. Se on lisensoitu avoimen datan lisenssillä, joka sallii datan laajan hyödyntämisen myös kaupallisissa sovelluksissa. Datan avaamisella halutaankin poistaa hyödyntämisen esteitä ja mahdollistaa uusien palveluiden ja innovaatioiden syntymistä.

Datan avaajia ovat erityisesti julkisen sektorin toimijat: verovaroin kerätyt tiedot halutaan mahdollisimman laajaan käyttöön ja hyödyksi meille kaikille. Datan avaaminen myös edistää yhteiskunnan avoimuutta, kun julkisen sektorin toimintaa voidaan hahmottaa uusien palveluiden avulla entistä helpommin.

Tietojen avaaminen on lisännyt sen käyttöä merkittävästi. Dataa on helppo ottaa käyttöön, kun sen saa helposti ladattua ja sen käyttöehdot ovat avoimet.

Innovaatiotakin on syntynyt. Esimerkiksi kiinteistöjen kauppahintatilaston avaamisen jälkeen on mediassa ollut useita kiinteistömarkkinoita syvällisesti analysoivia juttuja. Datan avaaminen tuottaa meille kaikille parempia palveluita, faktaan pohjautuvaa tietoa ja tutkimusta. Ymmärrystä.

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Avainsanat: , ,

Tietoa kirjoittajasta:
Tietokiri-sivustolla Viikon lukua päivittää moni eri henkilö eri organisaatioista. Haluatko tarjota mielenkiintoisia lukuja tälle palstalle? Ota yhteyttä osoitteeseen analysointipalvelu ( at ) valtiokonttori.fi.