13

Betlehem-nimiset paikat Suomen kartalla

Suomessa on peruskarttojen mukaan kolmetoista Betlehemiä. Laitilassa on Betlehem-niminen kylä, ja muita Betlehemejä ovat kaksi taloa, seitsemän nykyistä tai entistä peltoa tai niittyä, yksi metsäalue, yksi saari ja yksi niemi.

Kaikkiaan Maanmittauslaitoksen nimistörekisterissä on tiedot noin 800 000 nimetystä paikasta ja paikannimestä. Maastopaikkoja on 380 000, vesistöpaikkoja 150 000, asuinpaikkoja 270 000 ja muita kulttuuripaikkoja 4 000. Suomenkielisiä nimiä on 720 000, ruotsinkielisiä 75 000 ja saamenkielisiä 12 000.

Puhetta ja kirjoitusta paikoista

Paikoille on annettu nimiä, jotta paikoista voitaisiin puhua ja kirjoittaa. Kartoissa ja hakupalveluissa nimet auttavat paikkojen löytämisessä. Oikein perille mennyt sanoma auttaa ajattelemaan ja toimimaan oikein kussakin tilanteessa. Pelastustoimessa paikannimissä on kyse jopa ihmishengistä, ja tarkistettua nimilähdettä tarvitsevat myös muut viranomaiset, tietoinfrastruktuurin rakentajat ja hyödyntäjät, paikkatiedon jatkojalostajat, media – tai kuka tahansa, jolla on tarve selvittää, mikä on oikea tai suositeltu tapa kirjoittaa tietty nimi.

Nimistötiedot vapaasti käytettävissä

Maanmittauslaitos tarjoaa nimistötietonsa avoimina rajapintapalveluina ja tiedostotuotteina. Nimettyjen paikkojen ja paikannimien pysyvät yksilöivät tunnukset ja elinkaaritiedot mahdollistavat aineiston muutostietojen, esimerkiksi annetulla aikavälillä lisättyjen, muutettujen ja poistettujen tietojen sekä ajanhetkitietojen toimittamisen. Pysyvien tunnusten ja rajapintojen avulla nimistörekisterin paikat ja nimet voidaan linkittää muiden rekisterien ja paikkatietoaineistojen kohteisiin, jolloin niiden nimitietojen ylläpidon voi jättää yksin Maanmittauslaitoksen huoleksi.

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Avainsanat: , , ,

Tietoa kirjoittajasta:
Tietokiri-sivustolla Viikon lukua päivittää moni eri henkilö eri organisaatioista. Haluatko tarjota mielenkiintoisia lukuja tälle palstalle? Ota yhteyttä osoitteeseen analysointipalvelu ( at ) valtiokonttori.fi.

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

captcha