116117

Tietokirin viikon luku on tällä kertaa puhelinnumero. Päivystysapu 116117 on sosiaali- ja terveydenhuollon maksuton neuvonta- ja ohjauspalvelu, mikä on tällä hetkellä käytössä seitsemässä sairaanhoitopiirissä tavoittaen noin 48,5% väestöstä. Päivystysapu on käytössä tällä hetkellä Etelä-Karjalan, Helsingin ja Uudenmaan, Kainuun, Keski-Suomen, Päijät-Hämeen, Etelä-Savon sekä Pohjois-Savon sairaanhoitopiirien alueella. Uusia alueita tulee palvelun piiriin vielä 2019 loppuun mennessä ja liki kaikki sairaanhoitopiirit ovat ilmoittaneet ottavansa palvelun käyttöön vuoden 2020 aikana.

Päivystysapu 116117 -numero on ollut käytössä syksystä 2018 lähtien ja se on tarkoitettu kiireellisiin, ei-hätätilanteisiin erityisesti päivystysaikana. Hätätapauksissa soitetaan aina 112.

Päivystysavusta voi kysyä neuvoja äkillisiin sosiaali- ja terveysongelmiin. Terveydenhuollon ammattilainen tekee arvion hoidontarpeesta ja ohjaa soittajan oikeaan, juuri hänen tilanteeseensa sopivan palvelun pariin tai antaa ohjeita itsehoitoon. Päivystysapu palvelee myös lasten asioissa. Puhelu Päivystysapu 116117 -palveluun on soittajalle maksuton.

Elokuun 2019 aikana Uudenmaan (pois lukien Helsinki) alueelta Päivystysapuun tuli puheluita 26 497 ja Essoten (Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä) alueella 3 586 kappaletta.

Puhelinnumero 116117:n omistaa SoteDigi Oy, ja syksyn 2019 aikana koko Päivystysapu-hankkeen vetovastuu siirretään Sosiaali- ja terveysministeriöltä SoteDigille.

Vimana Oy oli puheluiden yhdysliikenteen kilpailutuksen tekninen toteuttaja. Kilpailutuksessa valittiin toimittaja palvelulle, jossa numeroon 116117 tuleva puhelu ohjataan keskitetysti soittajan sijainnin mukaiseen sairaanhoitopiirin päivystysapupalveluun. Kilpailutuksen avulla voitiin erityisesti vaikuttaa palvelun hintatasoon, joka saatiin nykyistä selvästi edullisemmaksi.

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Tietoa kirjoittajasta:
Tietokiri-sivustolla Viikon lukua päivittää moni eri henkilö eri organisaatioista. Haluatko tarjota mielenkiintoisia lukuja tälle palstalle? Ota yhteyttä osoitteeseen analysointipalvelu ( at ) valtiokonttori.fi.