11

11 Rondo-robottia pääsi tänä vuonna eläkkeelle Palkeista

Montako robottia on jäänyt eläkkeelle Palkeista tänä vuonna? Oikea vastaus on 11.

Valtion talous- ja henkilöstöhallinnon palvelukeskuksessa Palkeissa on tehty systemaattista työtä palvelutuotannon automatisoinnissa jo vuodesta 2016 lähtien. Kun huomioidaan, että roboteille ei kerry vuosilomia ja kun työaikakaan ei noudata niillä mitään rajattua viikkotuntimäärää, ei ole ihme, että työuraa ehtii kertyä neljässäkin vuodessa eläkepäätökseen oikeuttava määrä. Tällaisia Palkeiden palvelutuotannosta täysinpalvelleina sivuun siirtyneitä digityöläisiä on tällä hetkellä jo 13 kappaletta.

Automatisointitarpeiden muuttuessa digityöntekijänkin osaamista voidaan jossakin määrin muuttaa ja täydentää, mutta aina mahdollisuuksia tällaiseen robotin uudelleen kouluttamiseen ei ole. Esimerkiksi valtionhallinnon ostolaskujen käsittelyn siirto tietojärjestelmästä toiseen toteutui viimeistenkin virastojen osalta alkuvuodesta 2020 ja aiheutti samalla piikin robottien ”eläköitymisissä”, kun jopa yhdentoista aiemmassa tietojärjestelmässä ostolaskujen käsittelyyn osallistuneen robotin työura päättyi. Työtunteja Rondo-roboteille ehti kertyä yli 7 000, joiden aikana ne käsittelivät kaikkiaan yli 1 600 000 tietoyksikköä.

Eläköitymisistä huolimatta automatisaation hyödyntäminen kuitenkin jatkuu, ja ostolaskujenkin parissa ahkeroivat jo uudet digityöläiset. Aivan ilman vertaistukea ei niidenkään tarvitse työtään tehdä, sillä tällä hetkellä Palkeiden palvelutuotannon tehtävissä toimii kaikkiaan 81 robottia. Palvelutuotannon automatisoinnin vaikutukset ovatkin olleet jo muutaman ensimmäisen vuoden aikana huomattavia. Rutiinitehtäviä automatisoimalla on saavutettu esimerkiksi 4,5 miljoonan laskennallinen tuottavuus ja 90 henkilötyövuoden säästö.

Lue lisää automatisaatiosta Palkeiden sivuilta.

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Avainsanat: , , ,

Tietoa kirjoittajasta:
Tietokiri-sivustolla Viikon lukua päivittää moni eri henkilö eri organisaatioista. Haluatko tarjota mielenkiintoisia lukuja tälle palstalle? Ota yhteyttä osoitteeseen analysointipalvelu ( at ) valtiokonttori.fi.