109 032

Yksi Suomen järvistä

kuva: Julia Hautojärvi

Julkaistu 12.7., muokattu 9.8.: Kirjoitimme, että ”vähintään puolen hehtaarin kokoisia järviä on Suomessa noin 168 000”. Lukuun sisältyvien järvien koossa oli inhimillisistä syistä johtunut pilkkuvirhe. Todellisuudessa Suomessa on noin 168 000 järveä, jotka ovat vähintään 0,05 hehtaarin eli 500 neliömetrin kokoisia. Lukuun sisältyvät siten kaikki vähän koripallokenttää suuremmat järvet. Korjaus ei vaikuta tehtyihin arvioihin järvien kokonaismääristä.

Kuinka monta järveä Suomessa on? Siitähän saisi kivan kesäisen viikon luvun Maanmittauslaitoksen ylläpitämästä maastotietokannasta. Vai saako?

Kun tiedot on kerätty muuhun kuin tilastomaiseen käyttötarkoitukseen, ei ratkaisu selviä järjestelmästä sellaisenaan. Hakumenetelmät perustuvat ihan muihin tarpeisiin, tietokantaan tehdään kyselyjä eri logiikalla.

Teimme kuitenkin harjoituksen; maastotietokannasta työkseen aineistoja irrottava kollega etsi ”vakavesien nimet” ja teki järvistä ”luokkairrotuksen”. Järveä on tietokannasta turha etsiä; vakavedet sen sijaan tarkoittavat tässä järviä ja lampia.

Maastotietokannassa vakaveden minimikooksi on sovittu 1 000 neliömetriä. Vakavesi on määritelty tietokannassa seuraavasti:

Luonnon vedenkierron osana oleva veden jatkuvasti peittämä alue, jolla vedenpinnan korkeus pysyy alueellisesti samalla tasolla eikä siinä ole olennaista virtaamaa. Vakavesiä ovat meri, järvi, lampi, tekojärvi sekä kanava. Vakavesi jaetaan kahteen luokkaan: järvivesi ja merivesi.

Vakavesien määrähän se olisi ollut oikea luku, mutta isot vesialueet on jaettu tietokannassa teknisesti pienempiin alueisiin. Nämä osa-alueet tulevat mukaan omina vesialueinaan, niin niistä päättelemällä menisimme metsään.

Vakavesien nimien ongelma taas on se, että isommissa vesistöissä on useampia nimiä. Saimaa ja sen Mäntysaarenselkä kuuluvat tasa-arvoisina vakaveden nimistöön.

Ilman sisältöön liittyvää kollegan asiantuntemusta, olisi ollut helppo vetää johtopäätös, että Suomessa on 109 032 järveä ja lampea. Totta on se, että Suomessa on 109 032 järven, lammen ja niiden osien nimeä.

Tämä epäselvyys on yksi esimerkki siitä, miksi Maanmittauslaitos kehittää kansallista maastotietokantaa. Nykyinen maastotietokanta ei ole nykyajan vaatimuksia vastaava paikkatietokanta, vaan se on alun perin suunniteltu enemmänkin vastaamaan kartantuotannon tarpeisiin eikä tällaisiin paikkatietoanalyyseihin.

Varsinaiseen vastaukseen piti kuitenkin konsultoida ympäristöhallintoa: Suomessa on Suomen ympäristökeskuksen mukaan noin 57 000 järveä, jonka pinta-ala on yli hehtaarin. Vähintään 500 neliömetrin (korjattu 9.8. puolen hehtaarin -> 500 neliömetrin) kokoisia järviä on noin 168 000.

SYKEn järviasiantuntija Jari Hakala kertoo, että luvut perustuvat yli 10 vuotta vanhoihin maastotietokannan aineistoihin, joista on SYKEssä johdettu järviä ja jokia kuvaavat 1:10 000-mittakaavaiset rantaviiva-aineistot. SYKEllä on käynnissä VesiPeto-hanke, jonka yhtenä sivutuotteena nämäkin tiedot tarkentuvat ja ajantasaistuvat.Kesän luku -kuvituskuva

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Avainsanat: ,

Tietoa kirjoittajasta:
Tietokiri-sivustolla Viikon lukua päivittää moni eri henkilö eri organisaatioista. Haluatko tarjota mielenkiintoisia lukuja tälle palstalle? Ota yhteyttä osoitteeseen analysointipalvelu ( at ) valtiokonttori.fi.

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

captcha