Avoin teknologia jouduttaa kuntaa manuaaliraportoinnista raportoinnin automatisointiin

Kuvituskuva

Hyvinvointikertomus, palveluverkkosuunnitelma, työllisyysraportti, talousarvio ja -suunnitelma, liikenneturvallisuussuunnitelma, kuntastrategia, kotouttamisohjelma, vanhuspoliittinen suunnitelma, lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma, varhaiskasvatussuunnitelma, markkinointistrategia, kaavoituskatsaus, ikääntyvien palvelustrategia, yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelma, pyöräily- ja jalankulkuverkon suunnitelma, resurssiviisauden tiekartta, asunto-ohjelma, ikäpoliittinen ohjelma, kulttuuripoliittinen ohjelma, korona-tilannekuvaraportti.

 

Tässä on otos kuntien tekemistä raporteista, ohjelmista, suunnitelmista ja strategioista.

 

Nimet ohjelmille, suunnitelmille ja raporteille saattavat vaihtua, mutta yhtä kaikki niihin kerätään laajasti tietoa (dataa, kuvia, tilastoja ja tekstejä) kuntalaisille, työntekijöille sekä päättäjille. Raporttien tekeminen on aikaa vievää työtä. Tällä hetkellä suurin osa kunnista tekee raportointitöitä manuaalisesti, ehkä yhteisten jaettujen Word-dokumenttien ja exceleiden avulla.

 

Oma kysymyksensä on se, kuinka paljon aikaa käytetään raporttien lopputulosten tarkasteluun ja analysointiin. Tällainen keskustelu on vähintään puolet tiedolla johtamisen kokonaisuudesta. Ei vielä riitä, että digitalisaation ja tekniikan avulla luodaan teemasta ja asiasta näkymä eli dashboard ­– tuloksia on myös tulkittava yhdessä.

 

Raporttien tekemisen automatisointi voisi säästää niiden yhteiseen tulkintaan enemmän aikaa ja voimia. Yksi esimerkkikin löytyy jo Kuntaliiton Githubista. Työ on Hämeenlinnan kaupungilta Ismo Hannulan käsialaa, ja koodi on avoimesti yli 300 kunnan hyödynnettävissä. Tämä työllisyysraportti on toteutettu RStudion RMarkdown-kielellä, johon on yhdistetty erilaisia modulaarisia komponentteja.

 

RMarkdown on avoimen R-kielen versio Markdown-kielestä. Yihui Xien kehittämisestä vauhtia saanut RMarkdown on laajassa käytössä yritysten, koodareiden ja oppilaitosten keskuudessa. Yihui Xie on kehittänyt myös Bookdown- ja Pagedown -komponentit ohjelmalle.

 

Onko R-kieli jo hallussa organisaatiossasi?

 


Juuso Heinisuo ja Mikko Malmgren

 

Kirjoittajat työskentelevät Kuntaliitossa

edistämässä avointa teknologiaa ja

kuntien digitalisaation kehitystä.

 

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Avainsanat: , , , ,

Tietoa kirjoittajasta:
Tietokiri-sivustolla julkaistaan eri asiantuntijoiden blogitekstejä. Haluatko kirjoittaa blogiin esimerkiksi tiedolla johtamiseen, data-analytiikkaan tai tiedon analysointiin liittyen? Ota yhteyttä osoitteeseen viestinta ( at ) valtiokonttori.fi.